Veelgestelde vragen

FAQ

Heeft uw een vraag?

Wij hebben de veelgestelde vragen met de antwoorden op een rij gezet. Misschien staat jouw vraag er ook tussen? Zo niet, kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen via telefoon of e-mail.

Als de varkens geen soja eten, waar komt het eiwit dan vandaan?
Zoals aangegeven krijgen onze Zuiderzeevarkens speciaal voer, vrij van soja en palm. Hiermee reduceren we de CO² uitstoot van onze producten en voorkomen ontbossing van het tropisch regenwoud.

Soja en sojaschroot is van oudsher een heel goed verteerbare en relatief goedkope eiwitbron in veevoer, maar ook eentje die van ver komt en daarnaast momenteel ferm bediscussieerd wordt omdat ontbossing van het tropisch regenwoud er vaak mee gerelateerd wordt. Er zijn inmiddels internationaal allerlei mogelijkheden om duurzame soja aan te kopen, vrij van ontbossing. Toch hebben we als Zuiderzeevarken besloten om ieder vermoeden weg te nemen en onze dieren helemaal vrij van soja en palmproducten te voeren. Dit is goed mogelijk, maar gaat gepaard met een hogere prijs. We zijn als korte keten bereid die prijs te betalen. We vervangen soja-eiwit door bijvoorbeeld aardappeleiwit, en een hoger aandeel tarwe, gerst, zon- en raapproducten (tarwe betreft tarwe die niet geschikt is voor bakken van vb brood, zogenaamde voertarwe). Omdat we de eerste keten zijn in Nederland die vrij van soja en palm, kun je begrijpen dat hier nog wel wat pionierswerk aan te pas is gekomen!

Qua vetten worden in de gangbare veehouderij vaak palmproducten gebruikt. Deze hebben van oudsher een goed vetzurenpatroon, die makkelijk verteert, relatief goedkoop is en zorgt voor mooi spek. Ook deze vervangen we in het dieet van Zuiderzeevarkens door bronnen van dichterbij: zonnebloemproducten, en bijvoorbeeld lijnzaadproducten zijn een goed en iets duurder alternatief.

Zit er verschil in smaak?
Door eigenlijk alleen te werken met dieren die netjes verzorgd zijn en dan door ons verwerkt worden tot allerlei producten is er wel degelijk een groot smaak verschil te ontdekken. Denk alleen maar aan een product als ham, wij maken deze zodanig dat er een mooie vleesstructuur en heel gek een mooi ham smaak aan zit. Proef het maar een keer en je zal meteen begrijpen wat we daar mee bedoelen!
Hoezo duurzamer?
Wij werken niet met sterren of andere keurmerken. Waar wij wel al heel lang mee bezig zijn, zijn de voedselkilometers. Daarom kopen wij onze runderen rondom Amsterdam, onze varkens in Wijdenes en de lammeren uit Abcoude, dus geen vlees producten uit verre landen die weken lang op een boot onze kant op komen.
Haal je zelf wel eens vlees in de supermarkt?
Zo af en toe komt het voor dat er een stukje vlees uit de supermarkt bij ons op tafel staat. Altijd toch weer teleurstellend hoe dat smaakt en leuk om te zien hoe druk ze zijn geweest met vooral hun verpakkingen en schrikken ook nog wel eens van de prijzen. Het gedachtegoed dat een slager veel duurder is dan een supermarkt wil ik bij deze meteen ontkrachten.